Rimpels

 Van 19 juli tt/m 16 augustus organiseert Cultureel Dorp een tentoonstelling van fotoportretten van de Tsjechische fotograaf Vladimir Suchánek. Het zijn portretten van 90 jarige inwoners van de stad Praag. En met op de achtergrond deze tentoonstelling worden allerlei bijeenkomsten en evenementen georganiseerd over het thema: Het leven gezien vanuit de ouderdom.

Seniorenkring

Sinds 2005 heeft Wijk aan Zee een seniorenkring die elke dinsdagmiddag samenkomt in de achterzaal van Café De Zon. 15 oudere mannen en vrouwen zijn bereid om vanuit hun eigen leven te praten. Zij pretenderen niet alles te weten en te begrijpen. Maar hun overwegingen zijn de moeite waard en het dorp kan er zijn voordeel mee doen. Leden van de seniorenkringen zullen de rol van suppoost vervullen.

 De aanleiding

Als organisatie die zich met de vitaliteit van dorpssamenlevingen bezighoudt heeft Cultureel Dorp echt belang bij ouderen. Zij spelen in het dorp een belangrijke rol als vrijwilliger voor allerlei taken die in de stad door professionals gedaan worden.

Het is alleen niet goed gesteld met het zelfbeeld en met het imago van ouderen. In de krant en in het parlement hoor je spreken over vergrijzing en over ouderen als kostenpost. En vooral de voorstelling dat een mens tot zijn/haar veertigste groeit en daarna aftakelt lijkt gemeengoed te zijn. Die voorstelling wil deze tentoonstelling inruilen voor een andere voorstelling die veel meer beantwoordt aan de realiteit. Er is geen reden om de hogere leeftijd als een proces van neergang te zien, er is met elke leeftijd weer een wereld te winnen.

Wat komt er allemaal aan de orde?

Allerlei thema’s zullen de revue passeren. In de eerste plaats de vraag wat voegt de hogere leeftijd aan je leven toe. Maar ook, wat is wijsheid. Als er over ouderen gesproken wordt gaat het meestal over de zorg voor ouderen. Ook die zorg komt aan de orde. En het schrikbeeld dementie. We willen kennismaken met de gedichten van de Japanse dichteres …. Die in haar 98e  levensjaar begoin m,et het schrijven van gedichten. En met andere culturen, via de gelauwerde Iraanse verhalenverteller Sahand. En wie iets wil toevoegen aan de thema’s is van harte welkom om zijn/haar bijdrage te leveren.

 Het onderzoek

Om bouwstenen te vinden voor een nieuwe levensvisie is Cultureel Dorp dit jaar gestart met een onderzoek onder ouderen. Het gaat daarbij om de vraag: wat voegt bij u de hoge leeftijd aan uw leven toe. Vorm een groep met vijf tot vijftien ouderen en stel deze vraag. Resultaten die voor 31 juli binnen zijn kunnen een rol spelen op de tentoonstelling. Deelname uit hele land is welkom.

 

Wie zijn ‘wij’?

 Wij dat is Cultureel Dorp dat vanaf 1999  met het dorp bezig is. Met de vraag hoe je in deze verstedelijkte samenleving een vitaal dorp kunt zijn. Cultureel Dorp heeft in Europa in dorpen in elf landen ervaring opgebouwd en is de kwaliteiten van een dorp gaan ontdekken. Nu is het zaak om die ontdekkingen ook erkend te krijgen en er mee aan het werk te gaan..

 

Verandering van het imago en de Seniorenkring

 In de litteratuur is zich langzamerhand een ander beeld van het ouder worden aan het vormen. Joop Doehmen is de internationaal vermaarde Franse filosoof Foucault gevolgd. Hij en geriater Jan Baars hebben onlangs samen ‘De kunst van het ouder worden’ geschreven. Op verschillende plaatsen in het land is ook een andere praktijk aan het groeien. In Wijk aan Zee is dat sinds 2005 met de seniorenkring.

Op de tentoonstelling willen we dit laten zien en tot leven brengen. De bestaande ideeën verspreiden en ook verder ontwikkelen.

 Het dagboek 

De 28 dagen van de tentoonstelling zal een dagboek opleveren. In dat dagboek komen de inzi9chten en ervaringen die tijdens de tentoonstelling worden opgevangen. Dit dagboek komt in ieder geval op de website <kroonopjeleven.nl>

Programma tijdens de tentoonstelling

De Tentoonstelling Rimpels is te bezichtigen dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur in de Moriaan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>